Haight Ashbury

Chinatown er ikke San Franciscos eneste særskilte bydel. Fra et område i byens udkant tæt på vejene ”Haight” og ”Ashbury” ligger ”The Haight” udbredt, – adskillige bygninger med musikbutikker, restauranter, antikvitetshandlere osv. Gaden bærer stadig udseendet og følelsen fra midt 60’ernes ”hippierevolution”.

Haight Ashbury


Dele af ”The Haight” har ændret sig en smule siden 1967 og ”kærlighedens sommer”. Restauranternes navne har ændret sig, og der findes nu køreture, hvor der før kun fandtes gåture. Men hvis du søger et originalt ”Jefferson Airplane” eller et vinylalbum med ”The Grateful Dead”, er dette det rette sted.

Lystmalede victorianske boliger danner arealet omkring butikker og teatre. ”The Red Victorian hotel” – det røde victorianske hotel, tilbyder temasuiter, blandt andre ”The Flower Child Room”. Arkitekturen tilhører faktisk Edward VII’s tid (1901-1910), men det skal du ikke tage dig af. Historisk præcision er ikke, hvad dette nabolag handler om. Ejeren selv, Sami, er den ægte vare (selvom hun først købte huset i 1978). Hun er firs år gammel, men stadig fuld af aktivistenergien som hun udlevede 40 år tidligere. Hos hende kan du få en ”freds”-morgenmad og diskutere dagens emner.

Besøg den tresserinspirerede ”Magnolia Pub & Brewery”, -værtshus og bryggeri. Få dig en øl og lyt til den seneste hede retorik om… hvad som helst egentlig, bare det er heftigt i dag. Hvis du føler dig til ude af dig selv, så tag det roligt. Den gratis lægeklinik er stadig i sin originale bygning i nærheden, og er stadig gratis.

Køb dig nogle økologiske chips og sæt derefter retning mod en ”Head Shop” (rygeshop), og se dette håndværks kunst. Traditionelt er ”Head Shop” et ord det ikke går godt i spænd med modstandskulturens bevægelse, da de solgte tilbehør/udstyr til at bruge ulovlige stoffer. Nu om dage sælger de smykker, pynteting og alle former for beklædning.

Selvom mange af de disse butikker er hippieefterlignere, der sælger Che Guevara T-shirts og keramiske fredsfigurer til at pynte millioner af hjem, så kan man stadig finde den ægte vare her og der.

Området blev engang, fra rejseselskabernes side, reklameret som den eneste ”udenlandske udflugt på amerikansk grund”. Stedet her har bibeholdt den revolutionerende energi, som den er kendt for.

Der er et 2,5 times langt tilbud kaldet ”The Flower Power Walking Tour”, altså en hippieudflugt. Dette giver et præcist overblik over historien i dette område.

”The Herb’n Inn” tilbyder en bed-and-breakfast, som er en interessant blanding af gammelt og nyt. Hentydninger til Woodstock og Vietnam-krigen kan findes blandt gæsterne og indretningen.

Der er endda beviser fra før-hippietiden, nemlig det der startede hippieæraen. Der blev nemlig få steder, solgt en 1.udgave af ”On The Road” til en lidt højere pris end sædvanligvis.

Er du balletfan, vil det nok interessere dig at kigge forbi på Belvedere Street 42, hvor Margot Fonteyn og Rudolf Nureyev blev anholdt til en hashfest i juli 1967. For nogle, selv dansere, er livet ikke kun seriøst hele tiden.

Lige ned ad gaden på Ashbury 710, er det tidligere hjem for medlemmer af bandet ”The Grateful Dead” fra 1965 til 1968. Deres fans besøger stedet, som vi andre ville besøge en helgengrav. Men sådan er ”The Haight”!

Hvis du vil finde Haight og Ashbury, så spørg hvem som helst, som bare ikke ser for stenede ud. Så vil du blive hjulpet til at finde den rigtige vej.

Kort over Haight Ashbury i San Francisco