Chinatown

I San Francisco-området lever der over seks millioner mennesker, hvoraf de 750.000 bor ved kysten. Lunt beliggende i dette område med et hav af individualister, er der et konklave, som er kendt i hele verden som Chinatown. Mange af de større byer i USA (også udenfor USA) har en såkaldt ”Chinatown”. Dog er den mest ægte, selv med New Yorks taget i betragtning, uden tvivl den i San Francisco.

I et område i nærheden af ”North Beach” – den nordlige strand, er der en folkemængde med stamfædre blandt det 19. århundredes kinesiske immigranter. Området grænser tilnærmelsesvis op til ”Grant Avenue” og ”Bush Street”, samt ”Broadway” og ”Larkin Street”. Disse immigranter ankom bogstaveligt talt med en skibslast. De søgte frihed og rigdom i løbet af guldfeberen og byggeriet af den transkontinentale jernbane, der fandt sted efter 1849.

Chinatown - San Francisco
Chinatown – San Francisco

Dette sted er hjem for den største asiatiske folkemængde udenfor Kina, det præcise antal er dog umuligt at anslå. Som en konsekvens af lovgivningen, der begrænser kinesiske immigranter vha. den kinesiske undtagelseslov, samt andre samfundsforhold, forhindrer beboerne ofte en folkeoptælling. Loven er vedtaget i 1882 og er sidenhen blevet forlænget og revideret mange gange. Den var ikke fuldstændig afskaffet før i 1965.

I dag består området stadigvæk af mange mennesker, butikker, templer og andre ting, der ikke ville fremstå mærkelige for en besøgende fra fortiden. Alligevel, blev praktisk talt alt genopbygget fra bunden af efter det store jordskælv i 1906.

Langs ”Grant Street” er der souvenirbutikker og restauranter med engelske oversættelser på menukortet. For de, som ikke er fuldstændig forberedt på fuldt ud fordybelse, vil sikkert befinde sig bedre i dette område. På en gade vest for ”Stockton”, kan de besøgende muligvis mene, at ”Chinatown” er overbefolket, larmende og sprængfuldt med ægte kinesisk mad og kinesiske varer. Men det er en sand fornøjelse.

Blandt de mange restauranter i området, er der nogle som primært betjener turisterne, og andre som serverer fuldstændig ægte kinesisk mad. ”New Asia” er en af de få restauranter, som faktisk formår at gøre begge dele.

Også her ligger der det meget besøgte ”Mee Mee Bakery” (på 1328 Stockton, mellem Broadway og Vallejo). Mee Mee’erne anses for at være skaberne af lykkekagen. Hvis man kigger sig omkring, kan man sagtens forestille sig det. De fantastiske dufte og det fantastiske syn, gør dem fuldt fortjent til den succes.

Men ”Chinatown” har meget andet end blot mad og kulørte nips. Dusinvis af kvadratiske beboelsesejendomme danner rammer om bl.a. et hospital, højtvurderede kinesiske og amerikanske skoler, avisforlag og der er endda tennisbaner.

På ”Waverly Street” kan de besøgende opleve en butik med ”joss” (held og lykke) papir, og man kan se ægte kinesisk arkitekturdesign. Gaden bærer stadig præg af dens tidligere historie som hjem for opiumhuler og bordeller, men kun i form af arkitekturen.

Hvad angår det sociale, så kan du høre forskellige og blandede historier, hvis du vælger at få en klipning til kun 75 øre. Hvis du lytter godt efter, kan du høre udgydelserne fra en af naboernes musik barer/diskoteker.

Glem ikke at besøge ”Buddha’s Universal Church” (Buddhas almene kirke). Dette er et af de yngre byggerier (det blev indviet i 1962), hvor det ydre af beton, stål, marmor og træ giver et usædvanligt udseende.

Guldbladene og mosaikfliserne på interiøret, giver en rolig kontrast til teaktræspanelerne på væggene. Sidst men ikke mindst, udgør haven på toppen af taget en fremragende fuldendelse under dit besøg i San Franciscos ”Chinatown”.

Medbring dine vandresko og forbered dig på at købe en masse gaver og en mæt mave. ”Chinatown” er den ægte sag.

Kort over Chinatown i San Francisco