Fysik og biologi

Exploratorium

Eksperimentariet ”The Exploratorium”, som er grundlagt af fysikeren Frank Oppenheimer, som er bror til J. Robert Oppenheimer, det rummer over 650 udstillinger, som ikke kan beskrives i ord, det må opleves.

Nærmest alle udstillingerne er interaktive og nogle man fysisk kan deltage i. Der er bl.a. ”The Tactile Dome”, hvor man finder sin vej frem i den mørke labyrint, udelukkende ved at føle på væggene, som er lavet i forskellig struktur. Der er også et lille eksperiment, hvor du kan finde ud af, hvad en tornado føles som, ved at røre ved den. Men dette museum fokuserer langt fra kun på læring ved berøring, det stimulerer alle sanser og sindet.

Børnene kan puste enorme bobler og undersøge hvordan de fungerer, alt i mens de morer sig. Der er adskillige synsbedrag og hjernedrillerier. F.eks. skal du stå i enden af et rum, der har et ujævnt gulv og skæve vægge, her skal du så prøve at bedømme, hvor tæt eller fjern tingene er fra dig.

Du kan lave ringe af skyer og du kan finde ud af hvorfor en basket bold er krum. Du kan også more dig med en spartel og en hjulpisker, imens du lærer om videnskaben med at blande ting.

På eksperimentariet kan du også råbe ned i et stort rør, og du kan tage en sangtest imens du opdager videnskaben om lyd. Tag plads i det fordybede siddeområde på øverste etage, langt væk fra din ven. Snak derefter i et normalt toneleje og du bliver hørt krystal klart!

Forlad jorden og tag en tur til Mars, hvor du kan lære om aerodynamikken og kemien ved at flyve. Kom og prøv ”the shadow box” – en skygge kasse, forestil dig hvordan det ville være, at rent faktisk kunne flyve.

Ting og dimser i alle udgaver, lærer her børn og voksne om elektricitet og energi. Det er sjovt at være med i de interaktive eksperimenter, som underviser og underholder.

Designernes kreativitet er endeløs. Du opdager en San Francisco lavet af gelé, hvor man kan udforske virkningen af jordskælv. Pin også din hjerne med nogle af verdens sværeste matematiske stykker.

Den klassiske afdeling ”Palace of Fine Arts” er beliggende i den mest utænkelige bygning af dem alle, det et nemlig på ”The Exploratorium”. Men det er et fantastisk syn ude som inde, da det ligger tæt på ”The Golden Gate Bridge” i ”The Golden Gate Park”. Museet er åbent dagligt. (http://www.exploratorium.edu)

San Francisco Zoo

Denne zoo er godt nok mindre end så mange andre kendte zoologiske haver, f.eks. dem i San Diego eller i the Bronx. På trods af det er San Franciscos Zoo et besøg værd. Det er hjem for over 1.000 dyr fordelt på 220 arter. Der er fremragende opvisninger, og den 40 hektar store grund er nem at færdes på.

I ”The Primate Discovery Center” kan du se sjældne og eksotiske aber, og i nærheden finder du ”Gorilla World” hvor der er adskillige gorillaer. Du kan også gå på opdagelse i lemurskoven, hvor der er forskellige slags af disse sjove dyr og med udstående øjne fra Madagaskar.

Et andet sted kan du se Sumatra tigerne og en sjælden sneleopard tæt på. Der er endda en endnu mere sjælden hvid tiger i samlingen.

Den zoologiske have har for nyligt anskaffet sig et par gråbjørne fra Montana. Kom og se disse fascinerende bjørne og se deres opførsel, som er både rasende og venlig.

Tag derefter hen og deltag i den australske spadseretur og besøg wallabyerne (en lille art kænguru), kænguruerne samt en eller to koalabjørne i ”Koala Crossing”. Gå derefter over og se pingvinøen ”Penguin Island”, hvor verdens sjoveste fugle leger og bliver trænet i den 70 meter store pool. Du skal heller ikke glemme den nyfødte amerikanske hvidhovedede havørn. Det er en af de få, der er født i fangenskab.

Denne zoo er beliggende på Sloat Boulevard 47th Street. Hvis du ønsker information kan du besøge: www.sfzoo.org på nettet.